"Dan ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada para malaikat, 'Aku hendak menjadikan KHALIFAH di BUMI.."
[Surah Al-Baqarah: 30]


Saturday, March 1, 2014

BAHTERA PEMBAWA KEHIDUPAN

 

Kesemua peserta kini telah berhimpun di hadapan Masjid Syuhada, Mutah. Kedua-dua coaster telah dipenuhi pelajar. Hari ini, kami menyambut Hari Keluarga Kisdarian di Laut Mati. Kelihatan pelajar tahun pertama begitu teruja sekali untuk pergi ke salah satu destinasi pelancongan yang terkemuka itu.

Coaster mula bergerak seiring menuju ke destinasi.

Saat kami melalui pekan Karak, coaster yang dipandu oleh Aiman berhenti di tepi jalan. Lalu dia menunjukkan sesuatu kepada kami yang terletak di puncak bukit sana.

“Itulah dia bahtera Nabi Nuh,” Aiman berkata dengan penuh yakin. Aku sendiri yang ketika itu telah memasuki tahun kedua pengajian  juga terkejut. Pertama kali mendengarnya, bahtera Nabi Nuh itu tersidai di sini. Pandangannya memang lemah, tetapi cerita ini begitu dipercayai oleh penduduk tempatan, ditambah juga dengan kewujudan tempat persinggahan Nabi Nuh yang juga terletak di pekan Karak ini.

Mungkin ada benarnya, boleh jadi juga salah. Apapun, pengajarannya tidak boleh ditolak ke tepi. Kisah Nabi Nuh, bukti kecekalan seorang nabi dalam menempuh ujian dakwah yang cukup panjang.


IMBAS KEMBALI

Kewujudannya seakan tiada, walaupun bukan sebentar dia bersama kaumnya. Terus menyebarkan dakwahnya tanpa rasa penat, jauh sekali merasa sesal. Dengan usianya yang mencecah 950 tahun, cukup masak dia mengenali sifat dan sikap kaumnya. Kecekalannya terserlah, sekalipun dia tidak menyerah, meninggalkan amanah. Usia dakwahnya cukup panjang, namun pengikutnya hanya seberapa kerat.

Dan sungguh, Kami telah mengutus Nuh kepada kaumnya. (Dia berkata), “Sungguh, aku ini adalah pemberi peringatan yang nyata bagi kamu, agar kamu tidak menyembah selain Allah. Aku benar-benar khuatir kamu akan ditimpa azab (pada) hari yang sangat pedih.

Maka berkatalah para pemuka kafir dari kaumnya, “kami tidak melihat engkau, melainkan hanyalah seorang manusia (biasa) seperti kami, dan kami tidak melihat orang yang mengikuti engkau, melainkan orang yang hina dina di antara kami yang lekas percaya. Kami tidak melihat kamu memiliki satu kelebihan apa pun atas kami, bahkan kami menganggap kamu adalah orang pendusta.” (Surah Hud: 25-27)

Begitulah kisah perjuangan nabi Nuh. Cabaran dakwahnya bukannya kecil, malah terpaksa berdakwah kepada kaum yang mula-mula sekali mengangkat patung sebagai berhala. Merekalah kaum yang pertama kufur kepada Allah Taala. Apa mereka mahu terus membutakan hati-hati mereka? Apa mereka terus-menerus mahu diberikan bukti yang nyata? Malah mahu diberi imbuhan pula jika mereka mengikuti dakwah daripada Rasul mereka sendiri?

Dan (Nuh) berkata, “Wahai kaumku! Apa pendapatmu jika aku mempunyai bukti yang nyata dari Tuhanku, dan aku diberi rahmat dari sisi-Nya, sedangkan rahmat itu disamarkan bagimu. Apa kami akan memaksa kamu untuk menerimanya, padahal kamu tidak menyukainya?

Dan wahai kaumku! Aku tidak meminta harta kepada kamu (sebagai imbalan) atas seruanku. Imbalanku hanyalah dari Allah dan aku sekali-kali tidak akan mengusir orang yang beriman. Sungguh, mereka akan bertemu dengan Tuhannya, dan sebaliknya aku memandangmu sebagai kaum yang bodoh. Dan wahai kaumku! Siapakah yang akan menolongku dari (azab) Allah jika aku mengusir mereka? Tidakkah kamu mengambil pelajaran?

Dan aku tidak mengatakan kepadamu, bahawa aku mempunyai gudang-gudang rezeki dan kekayaan dari Allah, dan aku tidak mengetahui yang ghaib, dan tidak (pula) mengatakan bahawa sesungguhnya aku adalah malaikat, dan aku tidak (juga) mengatakan kepada orang yang dipandang hina oleh penglihatanmu, “bahawa Allah tidak akan memberi kebaikan kepada mereka. Allah lebih mengetahui apa yang ada pada diri mereka. Sungguh, jika demikian aku benar-benar termasuk orang-orang yang zalim.” (Surah Hud: 29-31)

Sabar itu ada hadnya.

Tidak pernah memikirkan penat, namun jiwa juga pasti dijentik rasa lelah. Manakan tidak, usaha dakwahnya yang memakan beberapa abad hanya mampu menarik beberapa orang. Malah, kaumnya semakin sesat. Dengan angkuh meminta diturunkan azab.

Mereka berkata, “Wahai Nuh! Sungguh, engkau telah berbantah dengan kami, dan engkau telah memperpanjang bantahanmu terhadap kami, maka datangkanlah kepada kami azab yang engkau ancamkan, jika kamu termasuk orang yang benar.”

Nabi Nuh terus melayan kejahilan kaumnya walaupun baginda tahu nasihatnya tidak lagi berguna bagi mereka.

Dia (Nuh) menjawab, “hanya Allah yang akan mendatangkan azab kepadamu jika Dia menghendaki, dan kamu tidak akan dapat melepaskan diri. Dan nasihatku tidak akan bermanfaat bagimu sekalipun aku ingin memberi nasihat kepadamu, kalau Allah menyesatkan kamu. Dia adalah Tuhanmu, dan kepada-Nyalah kamu dikembalikan.” (Surah Hud: 32-34)


TERBINANYA BAHTERA

Kejahilan umat Nabi Nuh tidak mampu diubati lagi. Golongan yang beriman digembirakan. Kehidupan berbahagia di Syurga dijanjikan. Mereka yang kafir perlu dihapuskan kesemuanya agar umat yang muncul selepas itu tidak lagi dibuai kesesatan. Wahyu diturunkan, sebuah bahtera besar perlu disiapkan.

Dan diwahyukan kepadanya (Nuh), “ketahuilah, tidak akan beriman di antara kaummu, kecuali orang yang benar-benar beriman (sahaja), kerana itu janganlah engkau bersedih hati tentang apa yang mereka perbuat.

Dan buatlah kapal itu dengan pengawasan dan petunjuk wahyu Kami, dan janganlah engkau bicarakan dengan Aku tentang orang-orang yang zalim. Sesungguhnya mereka itu akan ditenggelamkan.” (Surah Hud: 36-37)

Bersama umatnya yang beriman, mereka berganting tulang membina bahtera di puncak gunungan. Walau mereka membinanya secara senyap-senyap, tetapi dapat dihidu juga oleh umatnya yang buta dengan kebenaran.

“Dan mulailah Nuh membuat bahtera itu. Dan setiap kali pemimpin kaumnya berjalan metewati Nuh, mereka mengejeknya. Berkatalah Nuh: “Jika kamu mengejek kami, maka sesungguhnya kami (pun) akan mengejekmu sebagaimana kamu sekalian mengejek kami. Kelak kamu akan mengetahui siapa yang akan ditimpa oleh azab yang menghinakan dan yang akan ditimpa azab yang kekal.” (Surah Hud, ayat 38- 39)

Bahtera besar yang tidak pernah terbina sebelum ini kini telah siap terbina, hinggalah turunnya wahyu agar digunakan bahtera besar itu.


BUMI MULA DIBANJIRI AIR

Hingga apabila perintah Kami datang dan tannur telah memancarkan air, Kami berfirman: “Muatkanlah ke dalam bahtera itu dari masing- masing binatang sepasang (jantan dan betina), dan keluargamu kecuali orang yang terdahulu ketetapan terhadapnya dan (muatkanlah pula) orang-orang yang beriman.” Ternyata orang-orang beriman yang bersama dengan Nuh hanya sedikit.
(Surah Hud, ayat 40)

Sebentar cuma, air yang mencurah meninggi di atas kepala manusia, lalu melampaui  ketinggian pohon, bahkan puncak gunung. Akhirnya, permukaan bumi diselimuti dengan air. Maka, berlayarlah bahtera pembawa kehidupan itu menyelusuri gunungan. Saat sedang berlayar, terlihatlah Nabi Nuh akan anaknya yang terkapai-kapai kelemasan. Simpati seorang ayah hadir. Lalu baginda pun mengajak anaknya itu naik ke atas bahtera;

"Hai anakku, naiklah (ke kapal) bersama kami dan janganlah kamu berada bersama orang-orang yang kafir." (Surah  Hud, ayat 42)

Namun dengan angkuh anak itu menjawab;

"Aku akan mencari perlindungan ke gunung yang dapat memeliharaku dari air bah." (Surah Hud, ayat 43)

Baginda tetap menyeru anaknya untuk naik bersama-samanya;

“Tidak ada yang melindungi hari ini dari azab Allah selain orang yang dirahmati-Nya.” (Surah Hud, ayat 43)

Tidak sempat si anak membalas ajakan daripada ayahnya, lalu datang satu gelombang besar, si anak terus hilang daripada pandangan.

Dan gelombang menjadi penghalang antara keduanya; maka jadilah anak itu termasuk orang-orang yang ditenggelamkan. (Surah Hud, ayat 43)

Maka teruslah berlayar bahtera itu sehingga bumi yang ditenggelami air mula surut;

Dan difirmankan: “Hai bumi telanlah airmu, dan hai langit (hujan) berhentilah,” dan air pun disurutkan, perintah pun diselesaikan dan bahtera itu pun berlabuh di atas bukit Judi. Dan dikatakan: “Binasalah orang-orang yang lalim.”
(Surah Hud, ayat 44)

Bahtera besar itu berlabuh dengan selamatnya. Maka, bermulalah kehidupan manusia yang baharu. Terciptalah satu ketamadunan, hilanglah segala kekufuran.


PENGAJARAN

Pengajaran di sini, bahawa hubungan antara manusia yang terjalin kerana ikatan aqidah adalah lebih erat dan lebih berkesan daripada hubungan yang terjalin kerana ikatan darah atau kelahiran. Kan'aan, walaupun dia adalah anak kandung Nabi Nuh, namun Allah SWT tetap memasukkan dia bersama kaum yang ditimba bala kerana menganut kepercayaan dan agama berlainan dengan apa yang dianut dan didakwahkan oleh ayahnya sendiri.

Benarlah sabda Rasulullah SAW yang bermaksud; “Tidaklah sempurna iman seseorang kecuali jika dia menyintai saudaranya yang beriman sebagaimana dia menyintai dirinya sendiri.” 0 comments:

Post a Comment

Renungan bersama...

Sebarkan ilmu walau sedikit cuma. Mungkin ada percampuran ilmu yang tidak ilmiah disampaikan di dalam blog ini, namun harapannya agar semua lapisan masyarakat dapat mengambil sesuatu - kalau tidak banyak, sedikit - Tidak sekadar lapisan masyarat yang berilmu, mencintai ilmu dan yang punya kesedaran ilmu agama sahaja yang mendapat manfaatnya...

"Jika orang-orang ilmuan hanya mahu mengajar kepada orang-orang yang hanya ada kesedaran sahaja, orang-orang yang masih belum mendapat kesedaran pula, tanggungjawab siapa?"
 

khalifahBumi Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger