"Dan ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada para malaikat, 'Aku hendak menjadikan KHALIFAH di BUMI.."
[Surah Al-Baqarah: 30]


Saturday, November 30, 2013

Sesi Pengemasan


Sudah lama aku tidak meng'update' blog. Pasti sudah bersawang. Ingat bila sudah habis belajar, aku makin aktif ber 'blog', rupanya tidak. Makin malas, adalah. Lebih-lebih lagi apabila aku telah mula bekerja. Malas itu semakin bertambah-tambah.

Jadi, untuk entry kali ini, aku namakan sebagai SESI PENGEMASAN, sempena aku yang sudah lama beno tak update blog. Haha haha.

Cakap pasal kemas, aku pun nak petik kata-kata mutiara daripada mulut Rasulullah SAW,

Daripada Abu Malik al-Haris ibn `Asim al-Asya’arie r.a. beliau berkata: Rasulullah SAW telah bersabda:
Kebersihan itu sebahagian daripada iman. Ucapan zikir al-Hamdulillah memenuhi neraca timbangan. Ucapan zikir SubhaanaLlah dan al-Hamdulillah kedua-duanya memenuhi ruangan antara langit dan bumi. Sembahyang itu adalah cahaya. Sedekah itu adalah saksi. Sabar itu adalah sinaran. Al-Qur’an itu adalah hujah bagimu atau hujah ke atasmu. Setiap manusia keluar waktu pagi, ada yang menjual dirinya, ada yang memerdekakan dirinya dan ada pula yang mencelakakan dirinya.
Hadis riwayat al-lmam Muslim.

Malas nak tulis panjang-panjang lagi. Hehehe. Selamat berehat bagi yang mahu berehat, dan jangan lupa mengemaskan apa yang perlu dikemaskan!

0 comments:

Post a Comment

Renungan bersama...

Sebarkan ilmu walau sedikit cuma. Mungkin ada percampuran ilmu yang tidak ilmiah disampaikan di dalam blog ini, namun harapannya agar semua lapisan masyarakat dapat mengambil sesuatu - kalau tidak banyak, sedikit - Tidak sekadar lapisan masyarat yang berilmu, mencintai ilmu dan yang punya kesedaran ilmu agama sahaja yang mendapat manfaatnya...

"Jika orang-orang ilmuan hanya mahu mengajar kepada orang-orang yang hanya ada kesedaran sahaja, orang-orang yang masih belum mendapat kesedaran pula, tanggungjawab siapa?"
 

khalifahBumi Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger