"Dan ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada para malaikat, 'Aku hendak menjadikan KHALIFAH di BUMI.."
[Surah Al-Baqarah: 30]


Tuesday, February 14, 2012

10 Bangunan Tertinggi di Dunia

1. Burj Kalifa, Dubai, UAE (828 m)2. Menara Abraj Al Bait, Makkah, Saudi Arabia (601 m)3. Taipei 101, Taipei, Taiwan (509 m)4. Shanghai World Financial Centre, Shanghai, China (492 m)5. International Commerce Centre, Hong Kong, China (484 m)6. Menara Berkembar Petronas, Kuala Lumpur, Malaysia (452 m)7. Nanjing Greenland Financial Centre, Nanjing, China (450 m)8. Willis Tower, Chicago, Amerika Syarikat (442 m)9. Kingkey 100, Shenzhen, China (442 m)10. Guangzhou West Tower, Guangzhou, China (438 m)


*sumber: Wikipedia, Ensiklopedia bebasRasulullah SAW bersabda, “Dan engkau melihat orang-orang yang tidak berterompah, tidak berpakaian, miskin dan para pengembala kambing (para rakyat jelata yang miskin) tinggal di gedung-gedung yang menjulang tinggi”.

Dalam hadist yang diriwayatkan Bukhari, “Apabila para pengembala unta yang hitam yang tidak jelas asal usulnya tinggal di gedung-gedung tinggi.”

0 comments:

Post a Comment

Renungan bersama...

Sebarkan ilmu walau sedikit cuma. Mungkin ada percampuran ilmu yang tidak ilmiah disampaikan di dalam blog ini, namun harapannya agar semua lapisan masyarakat dapat mengambil sesuatu - kalau tidak banyak, sedikit - Tidak sekadar lapisan masyarat yang berilmu, mencintai ilmu dan yang punya kesedaran ilmu agama sahaja yang mendapat manfaatnya...

"Jika orang-orang ilmuan hanya mahu mengajar kepada orang-orang yang hanya ada kesedaran sahaja, orang-orang yang masih belum mendapat kesedaran pula, tanggungjawab siapa?"
 

khalifahBumi Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger